FOOD BLOG Lovecký deník

(NE)FARMÁŘSKÉ TRHY NA KULAŤÁKU

5/5/2013

7 Comments

 
   Právě se díváte na pět set korun českých. I takový by mohl být úhel pohledu. S láskou k jídlu, navíc k tomu kvalitnímu, se na to ale takhle dívat nedá. Já vidím vynikajícího tuňáka za Srí Lanky, české zeleninu a mléko od farmářů, jelení klobásu a koření od Samuela. A květiny, které se sice nejí, ale oblažují mé srdce skoro tak jako ty jedlé věci. Vše jsem zakoupila na farmářských trzích na Kulaťáku, které se konají každou sobotu. 
   Od loňska jsem zaznamenala několik změn: 1) narazíte na více stánků s českými rybami a českým masem, ovšem trochu nevýhoda je, že maso je ve vakuovaných fóliích a pokud jsem to správně pochopila, musíte si vzít celý balíček. Pro jednu i dvě osoby je to moc a mrazit se vám čerstvé maso nechce. 2) přibylo prodavačů francouzských, italských, holandských a jiných zahraničních specialit. Jsou samozřejmě drahé a člověka to trochu nutí k zamyšlení, co je na nich nejen farmářského, ale hlavně lokálního. Na druhou stranu proč ne. Občas člověk zatouží po kvalitním francouzském sýru nebo poctivých řeckých olivách, tak proč pro ně nezajít právě na trh. 3) na rozdíl od loňska je teď širší také sortiment teplého občerstvení ve formě klobás, stejků, ale hlavně hamburgrů. Inu, už je tomu tak, že nejen Praha teď po hambáčích šílí. Na Kulaťáku je můžete ochutnat třeba z rukou kuchařů dejvické restaurace Argument. 4) na úkor všech těchto rozličných stánků, které podle mého s původní filosofií mají pramálo společného, ubylo stánkařů s českou zeleninou a ovocem. Na trh jsem vyrazila hlavně pro chřest, jehož sezóna se směle rozjíždí. Chtěla jsem zelený, ale spokojila bych se i s bílým. Měla jsem v plánu poobědvat ho s bramborem a holandskou omáčkou. Želbohu, nenarazila jsem na jeden jediný svazek! Tak nevím, jestli jsem přišla moc pozdě a nebo ho prostě neměli? Byl-li jste tam někdo byl dřív než já, to jest třeba v devět, a chřest jste si koupili, dejte mi prosím vědět. Pokud tam vůbec nebyl, smysl farmářských trhů, kde mají být sezónní plodiny, suroviny a jiné produkty, mi uniká. Na internetu nebo v gastro časopisu se dočtu, co všechno je teď právě na vrcholu a měla bych to jíst, ale na trhu to nemůžu koupit. 
   Na závěr mohu jen říct, že jsem se stavila u stánku s chorvatskými rybami a neodolala krásně vypadajícímu fláku tuňáka. Vyptala jsem se na to, jak čerstvé mořské ryby u nás jsou a jestli jen jezdí autem nebo také lítají letadlem. Tuňák byl uloven 29.4. na Srí Lance, kde byl pak naporcován, zabalen a naložen do letadla, aby 4.5. byl na Kulaťáku prodán mně a mnoha dalším zákazníkům. A tak jsem si udělala pořádný stejk s bramborem a holandskou omáčkou. Byla to paráda, ale přiznávám, že 200Kč za tento plátek mě trochu překvapil. Vím, že tuňák patří mezi drahé ryby a čas od času mi za to stojí, ale za dvě stovky bych si ho dala v dobré restauraci i s přílohou. Aspoň příště nebudu hloupá (a lína s vykosťováním) a koupím si raději šumavského pstroužka nebo jihočeského kapra, kterých naštěstí bylo na trhu dost. A abych nekřivdila českým farmářům, stále jich na trhu bylo více než 50%. Přesto bych chtěla, aby jich bylo 100% a měli právě v tuto dobu třeba zmíněný chřest nebo rebarboru či špenát..
Praha 7 farmarske trhy nakup
Praha 7 stejk z tunaka s holandskou omackou
7 Comments
barunna
5/4/2013 09:50:28 pm

Můžu se zeptat, za kolik se prodává to mléko z farmy? Jsem z venkova, kde máme čerstvé mléko v automatu za 50centů litr, tak bych ráda věděla srovnání s Prahou :)

Reply
LD
5/4/2013 09:52:50 pm

Baru, myslím, že 30Kč! Nejsem si úplně jistá, jestli 25 nebo 30, ale rozhodně ne víc. Oproti Vaší sazbě ale slušná tragédie tak jako tak :-)

Reply
A.N.
5/5/2013 12:50:20 am

Náplavka, Jiřák-tam jsem chřest viděla. Ale docela drahej...
K tuňákovi..
http://21stoleti.cz/blog/2013/01/10/tunak-je-na-pokraji-vyhynuti/
http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/nakupy/clanek.phtml?id=663759

Reply
PK
5/5/2013 03:54:43 am

Chodím jen na Jiřák, kde rebarboru, špenát i chřest normálně mají. Na Kulaťáku jsem byla dvakrát a dost mě překvapilo, že stejné zboží jako na Jiřáku stojí cca o 20% více. Navíc je zde mnohem méně stánku se zeleninou na úkor teplého občerstvení a podobně.

Reply
LD
5/5/2013 04:03:03 am

Ano, mluvíte mi z duše. Ceny budou vyšší pravděpodobně kvůli cizincům (ambasadoři atd.) žijící v této lokalitě. Příště se tedy rozhodně vydám na Jiřák.

Reply
maskrtnica link
5/5/2013 04:11:04 am

Asi tak. Na Kulaťáku mi to připadá přecpané, poněkud pouťové a možná dražší (ale nechodím pravidelně, takže se nevyznám).
Jiřák je na tom čím dál lépe, přes zimu samozřejmě hlavně maso, ryby (i mořské), občerstvení a nějaké vycpávkové zboží typu keramika, ale teď už se pomalu dostávají do přesily zelináři - nebo aspoň květináři, prodejci sazenic apod. A bude líp, s přibývajícími druhy salátů zelovocové stánky krásně "bobtnají":)

Reply
LD
5/5/2013 05:48:49 pm

Výborně. Za 14 dní jsem tam jako na koni.




Leave a Reply.

    kategorie

    All
    Food Akce
    Kdesi Cosi
    Kurzy Vareni
    Obchody
    Trhy

Powered by Create your own unique website with customizable templates.