Mana je pokrm, kterým Bůh živil izraelský lid při jeho čtyřicetileté cestě pouští. Byl nepochybně velmi výživný, když umožnil Židům zvládnout něco tak náročného. I když předpokládám, že je při síle a vědomí držela hlavně víra, stejně se nabízí otázka, jak by putování zvládli, kdyby se živili MANOU z české laboratoře Heaven labs. Ta má totiž podle výrobce být alternativním řešením k běžnému jídlu. Jen z prášku, olejů a vody si údajně připravíte plnohodnotnou stravu, která je navíc ekologická, veganská a z geneticky nemodifikovaných potravin. Vlastně takový malý zázrak. Nebo prostá vize budoucnosti?
Mana ve mně vzbudila ohromnou zvědavost. Rozhodně však nejsem ta, která by se chtěla vzdát lahodného, s něhou vařeného a s láskou konzumovaného běžného jídla. Proto jsem se rozhodla na všechno, co mě zajímá, zeptat svého kamaráda (hudebníka, inženýra, otce jednoho dítěte), který na MANĚ "frčí" už měsíc. Zkusíte ji i vy?
1. Proč ses rozhodl pro konzumaci many?
Moje motivace vychází z několika bodů – především je to zjednodušení výběru, nákupu a přípravy stravy. Jídlo není moje hobby, proto jakoukoliv úsporu času beru jako přínos. Dále je to nutriční vyváženost many. Dosáhnout takové vyváženosti konvenčními potravinami pro mě není vůbec jednoduchý úkol, vyžadovalo by to nemalé úsilí. Dalším bodem je moje nedůvěra v kvalitu běžně dostupných potravin a částečně také chuť zkusit něco jiného – nového.
2. Jak je náročné ji připravit?
Příprava je velmi jednoduchá, jednodušší už snad ani být nemůže – nasypat mana prášek do připravené nádoby, přidat oleje, zalít vodou a promíchat. Návod k přípravě doporučuje nechat minutu odstát, já bych z vlastní zkušenosti doporučil tuto dobu, pokud je to možné, prodloužit i na několik hodin (např. přes noc). Mana tak získá hladší konzistenci.
3. Jak mana chutná?
Chuťově ji lze přirovnat k ovesné kaši s jemným vanilkovým aroma (obsaženo v olejové složce).
4. Můžeš si do ní něco přidávat? Třeba příchuti?
Možnosti jsou neomezené a závisí pouze na chuťových preferencích jednotlivce. Tak nějak přirozeně se nabízí dochutit manu ovocem (banán, jablko, hruška) nebo také medem a skořicí. Další kombinace se jistě budou objevovat s tím, jak se bude zvyšovat počet konzumentů.
5. Kolikrát denně si manu dáváš?
Jím ji zhruba tři týdny a vyzkoušel jsem různé režimy nahrazování klasických jídel. Nejlépe do mého režimu v pracovním týdnu zapadá nahrazení snídaně a odpolední svačiny. Je to do jisté míry ovlivněno také zimním obdobím, kdy si rád dám teplý oběd. S příchodem jara mám v plánu nahradit i většinu obědů.
6. Kdyby se někdo rozhodl pro manu jako pro doplňkové stravování třeba při práci v terénu, musel by s sebou vozit spoustu věcí nebo stačí ráno doma naplnit láhev a vyrazit?
Je to opravdu tak jednoduché. Nasypat, zalít vodou a vyrazit. Nic víc.
7. Cítíš se po její konzumaci sytý stejně jako po běžném obědě?
Efekt nasycení je po konzumaci poměrně výrazný. Jedna porce many má objem 900 ml, takže pocit prázdného žaludku nenastává. Velkou výhodou je, že po jídle nepřichází žádný útlum. Přisuzuji to lehčí stravitelnosti než u klasického oběda.
8. V čem spočívají další výhody konzumace many kromě ušetření času? Je její složení kvalitnější a zdravější než složení klasického jídla?
Kvalita složení a její dopad na zdraví je rozsáhlé téma. Odpověď na otázku, jestli je mana zdravější než klasická strava, závisí na tom, s čím konkrétně porovnáváme. Osobně jsem přesvědčen, že mana v žádném případě nemůže v jídelníčku nahradit čerstvou zeleninu a ovoce. Když ale porovnáváme se současnými průmyslově vyráběnými potravinami, tak považuji manu za výrazně zdravější a vyváženější alternativu. Navíc její složení je na obalu podrobně specifikováno, a to včetně škodlivých látek. Máme tak lepší kontrolu nad svým zdravím.
9. Na kolik vyjde celodenní stravování?
Jedna porce stojí 61 Kč. Celodenní stravování složené ze tří porcí tedy vyjde na 183 Kč (dávkování je založeno na dietním plánu 2 000 kilokalorií).
10. Dovedeš si takto představit budoucnost stravování?
Představit si to dokážu, ale nemyslím si, že by se tímto směrem v budoucnu ubírala většinová společnost. Mana je alternativou, která nám rozšiřuje možnost výběru a mě osobně posouvá zase o něco blíže k mému oblíbenému „Eat to live, not live to eat.“
Tak co, objednáte si startovací balíček? Já rozhodně ne
Mana ve mně vzbudila ohromnou zvědavost. Rozhodně však nejsem ta, která by se chtěla vzdát lahodného, s něhou vařeného a s láskou konzumovaného běžného jídla. Proto jsem se rozhodla na všechno, co mě zajímá, zeptat svého kamaráda (hudebníka, inženýra, otce jednoho dítěte), který na MANĚ "frčí" už měsíc. Zkusíte ji i vy?
1. Proč ses rozhodl pro konzumaci many?
Moje motivace vychází z několika bodů – především je to zjednodušení výběru, nákupu a přípravy stravy. Jídlo není moje hobby, proto jakoukoliv úsporu času beru jako přínos. Dále je to nutriční vyváženost many. Dosáhnout takové vyváženosti konvenčními potravinami pro mě není vůbec jednoduchý úkol, vyžadovalo by to nemalé úsilí. Dalším bodem je moje nedůvěra v kvalitu běžně dostupných potravin a částečně také chuť zkusit něco jiného – nového.
2. Jak je náročné ji připravit?
Příprava je velmi jednoduchá, jednodušší už snad ani být nemůže – nasypat mana prášek do připravené nádoby, přidat oleje, zalít vodou a promíchat. Návod k přípravě doporučuje nechat minutu odstát, já bych z vlastní zkušenosti doporučil tuto dobu, pokud je to možné, prodloužit i na několik hodin (např. přes noc). Mana tak získá hladší konzistenci.
3. Jak mana chutná?
Chuťově ji lze přirovnat k ovesné kaši s jemným vanilkovým aroma (obsaženo v olejové složce).
4. Můžeš si do ní něco přidávat? Třeba příchuti?
Možnosti jsou neomezené a závisí pouze na chuťových preferencích jednotlivce. Tak nějak přirozeně se nabízí dochutit manu ovocem (banán, jablko, hruška) nebo také medem a skořicí. Další kombinace se jistě budou objevovat s tím, jak se bude zvyšovat počet konzumentů.
5. Kolikrát denně si manu dáváš?
Jím ji zhruba tři týdny a vyzkoušel jsem různé režimy nahrazování klasických jídel. Nejlépe do mého režimu v pracovním týdnu zapadá nahrazení snídaně a odpolední svačiny. Je to do jisté míry ovlivněno také zimním obdobím, kdy si rád dám teplý oběd. S příchodem jara mám v plánu nahradit i většinu obědů.
6. Kdyby se někdo rozhodl pro manu jako pro doplňkové stravování třeba při práci v terénu, musel by s sebou vozit spoustu věcí nebo stačí ráno doma naplnit láhev a vyrazit?
Je to opravdu tak jednoduché. Nasypat, zalít vodou a vyrazit. Nic víc.
7. Cítíš se po její konzumaci sytý stejně jako po běžném obědě?
Efekt nasycení je po konzumaci poměrně výrazný. Jedna porce many má objem 900 ml, takže pocit prázdného žaludku nenastává. Velkou výhodou je, že po jídle nepřichází žádný útlum. Přisuzuji to lehčí stravitelnosti než u klasického oběda.
8. V čem spočívají další výhody konzumace many kromě ušetření času? Je její složení kvalitnější a zdravější než složení klasického jídla?
Kvalita složení a její dopad na zdraví je rozsáhlé téma. Odpověď na otázku, jestli je mana zdravější než klasická strava, závisí na tom, s čím konkrétně porovnáváme. Osobně jsem přesvědčen, že mana v žádném případě nemůže v jídelníčku nahradit čerstvou zeleninu a ovoce. Když ale porovnáváme se současnými průmyslově vyráběnými potravinami, tak považuji manu za výrazně zdravější a vyváženější alternativu. Navíc její složení je na obalu podrobně specifikováno, a to včetně škodlivých látek. Máme tak lepší kontrolu nad svým zdravím.
9. Na kolik vyjde celodenní stravování?
Jedna porce stojí 61 Kč. Celodenní stravování složené ze tří porcí tedy vyjde na 183 Kč (dávkování je založeno na dietním plánu 2 000 kilokalorií).
10. Dovedeš si takto představit budoucnost stravování?
Představit si to dokážu, ale nemyslím si, že by se tímto směrem v budoucnu ubírala většinová společnost. Mana je alternativou, která nám rozšiřuje možnost výběru a mě osobně posouvá zase o něco blíže k mému oblíbenému „Eat to live, not live to eat.“
Tak co, objednáte si startovací balíček? Já rozhodně ne