Lilek miluji na všechny způsoby. Upřímně řečeno, často si říkám, z jakého důvodu není tak drahý jako třeba avokádo nebo pistácie. Přijde mi rovnocenně delikátní. Inu, díky bohu za tu cenu:) Zvláštní možná je, že ho ve většině případů nenechávámm vypotit. Ta určitá trpkost mi k němu prostě patří. Kdo to ale nemá rád, nechť lilek nakrájí už na začátku, posolí a nechá vypotit.
Suroviny
2 středně velké lilky
400 ml kokosového mléka
3 stroužky česneku
1 velká cibule
2 cm čerstvého zázvoru
150 ml rajčatového pyré
1/2 mletého římského kmínu
1 lžíce kvalitní kari pasty
rostlinný olej
čerstvým koriandr na posyp
Postup
1. Oloupeme česnek i cibuli a nasekáme nahrubo. Zázvor oloupáme a nastrouháme. V litinové hluboké pánvi rozpálíme olej a přidáme do něj kari pastu, cibuli, česnek a zázvor a opékáme 3 min.
2. Zalijeme kokosovým mlékem a rajčatovým pyré, stáhneme plamen a krátce provaříme. Mezitím omyjeme lilky a nakrájíme je zhruba na 2 cm kousky. Já lilky nevypocuji, protože mi jejich nahořklá chuť vyhovuje. Kdo to ale nemá rád, ať lilky nakrájí dříve na pláty, posolí a nechá vypotit a až poté je nakrájí na malé kousky. Na mírném plameni dusíme 30 min.
3. Podáváme s ryží a ozdobené čerstvým koriandrem.
Suroviny
2 středně velké lilky
400 ml kokosového mléka
3 stroužky česneku
1 velká cibule
2 cm čerstvého zázvoru
150 ml rajčatového pyré
1/2 mletého římského kmínu
1 lžíce kvalitní kari pasty
rostlinný olej
čerstvým koriandr na posyp
Postup
1. Oloupeme česnek i cibuli a nasekáme nahrubo. Zázvor oloupáme a nastrouháme. V litinové hluboké pánvi rozpálíme olej a přidáme do něj kari pastu, cibuli, česnek a zázvor a opékáme 3 min.
2. Zalijeme kokosovým mlékem a rajčatovým pyré, stáhneme plamen a krátce provaříme. Mezitím omyjeme lilky a nakrájíme je zhruba na 2 cm kousky. Já lilky nevypocuji, protože mi jejich nahořklá chuť vyhovuje. Kdo to ale nemá rád, ať lilky nakrájí dříve na pláty, posolí a nechá vypotit a až poté je nakrájí na malé kousky. Na mírném plameni dusíme 30 min.
3. Podáváme s ryží a ozdobené čerstvým koriandrem.