FOOD BLOG Lovecký deník
  • AKTUÁLNĚ
  • DENÍK
  • RECEPTY
  • NA LOVU S KOČÁRKEM
  • O MNĚ

UMAMI TAGLIATA JAKO OD MISTRA KUCHAŘE

5/31/2016

0 Comments

 
   O naprosto senzační kuchařce At home with umami jsem vám už jednou psala zde. Připojila jsem rovnou recept na výborné granátové kuře, které si rozhodně někdy udělejte. Je až fascinující, kolik skvělých ingrediencí a chutí se v něm mísí. A právě na tomto principu funguje celá kuchařka, která vám umožní doma uvařit ta nejlepší jídla s tajemnou chutí umami. Dnes mám pro vás recept na božskou tagliatu. 

Suroviny
2 kvalitní hovězí stejky (rib-eye, sirloin nebo filet mignon) o tloušťce tak 2,5 cm - váš řezník vám určitě rád s výběrem poradí. Řekněte, že se chystáte na tagliatu

na pesto
2 velké stroužky česneku
lístečky z dvou větviček čerstvého rozmarýnu
5 kuliček černého pepře
extra panenský olivový olej
pořádná špetka soli

na umami kořenící směs
troška sušených hřibů - po rozemletí musíme získat 1 lžíci houbového prášku
2 lžíce mořské soli
1 lžíce hnědého cukru
1 lžíce uzené papriky
1 lžíce sušeného oregána
2 lžičky římského kmínu
2 lžičky sušeného česneku
1 lžička mletého pepře
1/2 lžičky kajenského pepře

Postup
1. V hmoždíři rozmělníme 2 stroužky česneku společně s rozmarýnem, kuličky černého pepře, solí a olivovým olejem. Toho použijeme jen tolik, abychom získali konzistenci pesta. Odložíme stranou.
2. Sušené houby v hmoždíři nebo mlýnku rozemeleme na prach. Poté ho důkladně smícháme se všemi ingrediencemi na kořenící směs. 
3. Oba stejky poctivě pokryjeme kořenící směsí ze všech stran tak, aby nám nikde neprosvítalo syrové maso. Položíme je na talíř a potřeme pestem. Talíř zakryjeme potravinářskou fólií a necháme stejky půl hodiny odležet v pokojové teplotě. Rozehřejeme troubu na 50 stupňů, abychom do ní pak mohli dát odležet hotové stejky.
4. Rozpálíme si stejkovou pánev s trochou rostlinného oleje na středním plameni. Protože tagliata by měla být vprostřed pěkně růžová, pečeme z každé strany zhruba 2-3 minuty. Záleží však na tom, jak moc propečené stejky máte rádi. Podle toho si uzpůsobte čas, který maso stráví na pánvi. Já mám nejradši stupeň rare. Jestli nevíte, jak na to, na internetu najdete spoustu návodů.
5. Z pánve přesuneme stejky do trouby a necháme je pár minutek odležet. Zábrání to úniku šťávy z masa po jeho rozkrojení. Poté nakrájíme stejky ostrým nožem na tenké plátky a servírujeme je společně s nějakým oblíbeným salátem. 

Picture
0 Comments



Leave a Reply.

    Kategorie

    All
    Maso
    Napoje
    Obed
    Peceni
    Polevky
    Pomazanky
    Ryby
    Sladke
    Snidane
    Testoviny
    Umami
    Vecere
    Veggie
    Zelenina

Powered by
✕