Neznám nikoho, kdo by neměl rád sušená rajčata. V těstovinách, v kuskusu, v salátech nebo jen tak s čerstvým pečivem. Obzvlášť, když jsou marinovaná s nějakými dobrými bylinkami. A víte, že není nic jednoduššího, než si je naložit sami? Mým oblíbeným receptem jsou rajčata načerno.
Suroviny
120 g sluncem sušených rajčat (možno koupit třeba zde)
1/4 hrníčku kvalitního olivového oleje
1 lžíce krémového balzamikového octa
2 česneky nakrájemné nadrobno
několik snítek čerstvého tymiánu
1 větvička čerstvého rozmarýnu
špetka soli
Postup
1. V hrnci přivedeme k varu 0,5 l vody. Přidáme rajčata a vaříme 1-2 minutky, dokud lehce nezměknou. Scedíme, vymačkáme z nich vodu a necháme vychladnout.
2. Mezitím si připravíme marinádu. V mističce důkladně smícháme olej s balzamikem. Jde to trošku ztuha, protože krémové balzamiko je hodně hutné. Poté přidáme odrhnutý tymián, rozmarýn nasekaný najemno a sůl.
3. Do uzavíratelné skleničky vložíme část rajčat a přelijeme částí marinády. Vrstvíme, až máme hotovo. Uložíme do lednice a necháme několik dní odpočívat. Ideálně rajčata čas od času promícháme, aby pořádně nasákla všechny chutě. Zhruba po týdnu můžeme začít s konzumací.
Suroviny
120 g sluncem sušených rajčat (možno koupit třeba zde)
1/4 hrníčku kvalitního olivového oleje
1 lžíce krémového balzamikového octa
2 česneky nakrájemné nadrobno
několik snítek čerstvého tymiánu
1 větvička čerstvého rozmarýnu
špetka soli
Postup
1. V hrnci přivedeme k varu 0,5 l vody. Přidáme rajčata a vaříme 1-2 minutky, dokud lehce nezměknou. Scedíme, vymačkáme z nich vodu a necháme vychladnout.
2. Mezitím si připravíme marinádu. V mističce důkladně smícháme olej s balzamikem. Jde to trošku ztuha, protože krémové balzamiko je hodně hutné. Poté přidáme odrhnutý tymián, rozmarýn nasekaný najemno a sůl.
3. Do uzavíratelné skleničky vložíme část rajčat a přelijeme částí marinády. Vrstvíme, až máme hotovo. Uložíme do lednice a necháme několik dní odpočívat. Ideálně rajčata čas od času promícháme, aby pořádně nasákla všechny chutě. Zhruba po týdnu můžeme začít s konzumací.